pondělí 9. července 2007

Javorníky a Vizovické vrchy z Moravy i Slovenska

Na začátku červa jsem měl během mé školní praxe možnost navštívit některá místa, která sice nejsou moc vzdálená, ale přesto jsem tam zatím nikdy nebyl. První túru, kterou jsem absolvoval, vedla z Francovy Lhoty, přes Střelnou do Valašských Klobouk.
První zastávka byla na konci Lhoty, kde stojí památný strom - Kobzova lípa. Je to okolo 400 let starý, opravdu impozantní "drobeček". Odtud jsme se vydali na Čubův kopec kde stojí zřejmě poměrně nově postavená rozhledna s výhledy na Javorníky a Vizovické vrchy.
Odtud dolů do Vlárského průsmyku, kde leží vesnice Střelná. Ti, kteří jezdí vlakem na slovensko ji znají jako poslední zastávku na české straně při cestě do Púchova. O tom, že jsme v česko-slovenském pohraničí svědčí i následující fotka. Cestou ze Střelné se opět šplháme na kopec a na hřebeni se nám občas otevírají výhledy do údolí. Bohužel byl poněkud opar, což se projevilo i na kvalitě fotek :-(



















Asi nejhezčí pohled se nám naskytl nad Královcem, kde je vidět daleko na slovenskou stranu. Tady jsme si dali malou pauzu a pak se vydali na cestu z kopce až do Klobouk.



























Druhou túrou byl výlet na slovensko. Vlakem jsme dojeli do Púchova, odkud jsme osobákem pokračovali do sousední vísky Nosice. Zde je hráz Nosické vodní nádrže, známé také jako Přehrada mládeže. Při její stavbě byly objeveny léčivé prameny a tak dnes na jejím břehu fungují lázně. Prošli jsme skrz lázeňský areál a začali stoupat na vápencový vrch Holiš. Výstup byl celkem náročný, protože se jedná o skalnatou špičku, kde se pod vrcholem mění cesta v klikatou pěšinku s docela prudkými srázy okolo.












Nicméně o co prudší je výstup, o to hezčí výhled se začíná otevírat s přibývajícími metry.Nejprve na přehradu, potom na Púchov a na samotném vrcholu, který je holý jen se slovenským křížem, pak do širokého okolí na Javorníky, Bílé Karpaty a východní stranu Váhu. Za nádherného počasí, které zrona panovalo to byla překrásná vyhlídka.















Následoval prudký sestup lesem a přechod na rozsáhlé louky sevřené mezi lesy, poté opět do lesa. Za zmínku stojí snad jen skála, která leží na turistické trase, pokteré jsme došli až do Púchova. Městu chybí historické centrum, má jen nově vybudované náměstí. Poměrně zajímavá je moderní fontána, kde si spolu hrají pramínky vody. Zbývala jen návštěva muzea lidu půchovské kultůry a návrat vlakem domů.


Posledním místem, které jsme navštívili, bylo městečko Brumov - Bylnice. Tady jsme navštívili Brumovský hrad, který sice z dálky vypadá docela majestátně, ale ve skutečnosti je to jen zřícenina, kde, snad kromě výhledu na okolní kopce a město, není příliš mnoho k vidění. Zbyla zde jen vstupní brána, zbytky zdiva a základů a nově byla zrekonstruována bašta, ze které je následující panoramatická fotka.


Na další fotografie se můžete podívat ve fotogalerii
TERÉNNÍ PRAXE

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Pěkné. Dej tam ještě fotku z toho Púchova. A zítra zase něco napiš. Díky.

Alina řekl(a)...

No tak abys neřekl, tak jsem ti tam přidal aspoň tu fontánu, protože lepší fotku bohužel nemám. A taky něco z Brumova. PláPlá

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za doplnění. A chce to zase nějaký nový článeček, např. něco z předchozích čtrnácti dnů.